Блог

Домашнє вогнище або навіщо дому електрокамін

Домашнє вогнище або навіщо дому електрокамін

Психологи стверджують, що камін, який горить в будинку, позбавляє від неврозів і знижує відчуття тривоги. Чаклуни і маги говорять, що він очищає ауру, причому як господаря, так і дому. З лікарями можна сперечатися, магам не довіряти, але чинити опір своїм власним відчуттям просто неможливо. Камін дійсно народжує дивовижну атмосферу внутрішньої гармонії і спокою, а в будинок, де є камін, хочеться повертатися знову і знову.

Років 15-20 тому камін можна було зустріти в рідких будинках. Сьогодні ж багато хто вважає, що якщо в будинку немає каміна, то немає і самого будинку! Якщо ви вирішили оновити вигляд свого житла, «зв'язати» його з минулим і майбутнім, організувати інтер'єр, як цікавий пластичний простір - зверніть увагу на каміни. Адже не дарма їх шанували ще за часів сивої давнини і будуть шанувати ще дуже довго.

Вид вогню спонукає до роздумів про вищі цінності, налаштовує на філософський лад. Поруч з язиками полум'я зникає суєта, потреба спішно приймати рішення, спадає напруження пристрастей, знімається напруга бурхливо прожитого дня.

Ще наші предки ставилися до вогню з благоговінням. І справа не тільки в тому, що вогонь освітлював їх житла, проганяючи страшну темряву. Причина набагато глибше. Поняття «вогонь» завжди мало високу символічне значення - воно асоціювалося з духовним божественним світлом, уособлювало істину і розум, символізувало радість, щастя, життя ...

 

Палаюче вогнище завжди сприймається, як сімейне вогнище. І в цьому плані на перше місце виступав камін - один з найдавніших видів опалювальних пристроїв. Давнім він давав більше інформації, ніж нам сьогодні телебачення та інтернет. З тією різницею, що емоції від споглядання полум'я в домівці завжди позитивні.

У своєму первісному вигляді камін представляв собою звичайний відкрите вогнище, складене в кутку або посередині житла. Існує хибна думка, що країна камінів - це Англія. Насправді, по числу камінних труб першість вже дуже давно тримає Париж. Заводи з виробництва камінів процвітають там з 40-х років позаминулого століття. Французькі каміни витончені, з легкими лініями, як правило, зі світлою обробкою і оперізує їх камінною полицею з благородного каменю або з цінних порід дерева. На полиці - неодмінно камінний годинник.

Англійці бачать і цінують в каміні традицію, тому їх опалювальні прилади оброблені в старому доброму англійському стилі. Це справжні класичні каміни, вишукані і благородні. Тонкість лаконічного декору, доцільність форм, м'якість квітів і світлотіней, нерозривний зв'язок камінного блицювання з навколишнім інтер'єром - що ще може бути настільки поза часом і модою?

Більш практичні німці під каміном мають на увазі перш за все опалювальний прилад. У них класика - камін добротний, економічний, з добре продуманим і одночасно простим устроєм топки і димаря. Його легше «притягнути» до цінностей і моди реального часу, вписати в самий хитромудрий інтер'єр.

Нині виготовляються зовсім вже безпроблемні газові та електричні топки, які при належному оформленні набувають все якості, притаманні справжнім камінам У них «палають» керамічні полінця, лунає штучний тріск полін, але емоції вони дарують цілком натуральні.

Так, сьогодні вибір каміна перетворився на справді складне, але захоплююче заняття. Спочатку адже ще потрібно визначитися з його розмірами. Щоб він виглядав гармонійно, важливо дотримати таку пропорцію - площа порталу каміна повинна дорівнювати приблизно 1/50 площі приміщення. Адже занадто великий камін в маленькій кімнаті буде «красти» простір, а надто маленький у великій - біднувато виглядати.

Розташовувати камін можна де завгодно - у стіни, в центрі приміщення. Все залежить від ваших уподобань і можливостей кімнати.

Та що там казати, практично будь-який камін, річ ексклюзивна і неординарна. Камін багато що може розповісти про своїх господарів, про своїх творця, про свій час. Тому, купуючи камін сьогодні, необхідно подумати і про завтрашній день. В майбутньому будуть, можливо, нові, досі не бачені матеріали, але, повірте, інтерес до вогню не пропаде ніколи, бо він є сама природа, життя.

А тепер уявіть собі холодний зимовий вечір, ви приходите додому і зручно розташовуєтеся в затишному кріслі, навпроти танцюють язиків полум'я - вдаєтеся марень, розслабляєтеся, йдете у себе. Або інша картинка, багато років по тому ... Ваш син влаштовується біля каміна і, погладжуючи собаку, яка довірливо схилила голову до нього на коліна, переноситься туди, де неспішно тече час, де немає суєти і турбот ...